Лицензирани куриери в България

В България има куриерски компании с утвърдено място на пазара на неуниверсални пощенски и куриерски услуги. Предлагат комплексна услуга с куриер, която включва подготовка, печат, пликоване и доставка. Пратката се взема от посочен адрес от куриер и е с адрес в същото населено място за доставка от врата до врата. Доставят се покани, писма, цветя, подаръци, награди, документи за за входящ номер или подпис и различни други пратки. Предаването става срещу подпис, като часа на предаване се отбелязват и датата. Регистрирането на заявките за експресни доставки, проследяването на пратките и ценообразуването, от специализиран софтуер се следи за експедитивност, максимална бързина на изпълнение и ефективност. Поддържа се GSM-комуникация непрекъснато между всеки куриер и диспечерския център. Цената зависи от разстоянието и срока.

За да пестите своето време, куриер ще приеме пратката от адрес, избран от вас. Ще я доставят на следващия ден на адреса на получателя или в указан ден и час. При отсъствие на получателя, на следващ работен ден отново ще го посетят, като се свържат с него предварително на посочен телефони от вас. Имате възможност да спрете доставката, докато пътува, или да пренасочите пратката на друг адрес.

Куриерски услуги са подходящи за на малки и големи пакети 30 кг. Цената в зависимост теглото се определя. Пощенската пратка, съдържаща обикновено стоки със и без търговска стойност, предмети от културно–битов характер, хранителни продукти и др. Опаковката трябва с теглото да е съобразена и съдържанието на пратката за експресни доставки. Стандартните размери са от 10 до 60 см и за трите измерения. Над посочените размери за „обременителни” се считат, също и колетите, съдържащи течности, чупливи предмети и др. За колетни пратки с обявена стойност, към цената за тегло допълнително се заплаща и за обявена стойност също.

За колетни пратки по куриер с наложен платеж се добавят към цената за тегло – за обявената стойност, превод, за пощенски парични преводи, за наложен платеж с включен ДДС. За “чуплив” и “обременителен” колет, се увеличава с 50% цената за тегло. Малък пакет може и с наложен платеж да заявите, който в избран от Вас пощенски офис ще получите или банкова сметка.